“ Vanwege het 20 jarig bestaan van waarneming.nl werd mij als 'grootverbruiker' gevraagd een interview te doen: zie https://nos.nl/regio/friesland/artikel/552221-al-20-jaar-vogels-melden-online-de-kast-toetsenist-kees-bode-doet-fanatiek-mee ”
Datum: 19 april 2016
De Forsters Stern op Texel werd al een aantal dagen gemeld, maar ik was absoluut niet in de gelegenheid om op pad te gaan.
Je bent toch al gauw weer een halve dag onder de pannen, voor een vogeltje op een Waddeneiland.
Maar als ik ooit de door mij verlangde 400 vogelsoorten in Nederland wil halen, zal ik toch regelmatig op pad moeten, ongeacht het aantal kilometers.
Hoewel de Stern uit Noord Amerika niet meer op de plek van de ontdekking gezien werd, besloot ik toch met mijn vogelmaatjes Bouke en Jaring de gok
te wagen. We waren dan ook blij dat de vogel, net voor aankomst op de juiste locatie, weer gemeld werd.
Binnen een kwartier vonden we de Forsters Stern terug in een flinke zwerm Grote Sterns. Door de telescoop was de vogel aardig te determineren, maar
voor een leuke foto was het echt te ver weg. Zelfs als bewijsplaatje voldoet mijn foto nauwelijks.
Maar mijn vierde nieuwe soort voor 2016 was binnen!
Op het zelfde moment werd er in Nederland ook een Westelijke Baardgrasmus gevonden in Wageningen, maar om nog die zelfde dag van Texel naar Wageningen af te reizen, werd
ons een beetje te gek. Bovendien was deze soort voor Bouke en Jaring niet nieuw.
Toen een paar dagen later de Grasmus nog altijd bij de universiteit van Wageningen zat te zingen, kon ik de verleiding niet meer weerstaan en vertrok om zeven uur ’s ochtends uit Kollum.
Kwart over negen had ik de prachtige Westelijke Baardgrasmus in de lens. Nummer 378 op mijn levenslijst en mijn vijfde nieuwe voor 2016!
Mijn bliksemactie naar Wageningen bleek goud waard, want een dag later was de vogel gevlogen….