“ Vanwege het 20 jarig bestaan van waarneming.nl werd mij als 'grootverbruiker' gevraagd een interview te doen: zie https://nos.nl/regio/friesland/artikel/552221-al-20-jaar-vogels-melden-online-de-kast-toetsenist-kees-bode-doet-fanatiek-mee ”
Met Peter en Syb van der Ploeg maak ik al vanaf begin 1985 muziek. Bassist Sytse Broersma voegde zich in 1987 bij ons en drummer Nico Outhuijse in 1994.
Ga voor meer info naar WWW.DEKAST.NL
De Blogs die ik over De Kast schrijf kun je filteren op de Blog pagina!
Hieronder kun je een uitgebreide biografie van De Kast lezen:
1985 – 1990 Wish To Escape
Eind Januari 1985 probeert gitarist Peter van der Ploeg uit het Friese Zwaagwesteinde een nieuwe rockband op te richten. Naast zijn neefje Syb van der Ploeg en drummer Dik Visser weet hij de Dokkumer toetsenist Kees Bode te strikken. Het vijftal wordt gecompleteerd door slaggitarist Sake van der Ploeg, een broer van Peter. Naast de leadzang zal Syb tevens de baspartijen voor zijn rekening nemen.
De repetities vinden plaats op verschillende locaties in Zwaagwesteinde. Vanaf het eerste moment maakt de band al zelfgeschreven Engelstalige, melodische rock-songs, terwijl het overige repertoire uit oude hardrock covers uit de jaren zeventig bestaat.
Het eerste optreden van WISH TO ESCAPE, zoals het gezelschap zich inmiddels is gaan noemen, vindt plaats in een boeren schuur te Hiaure, een klein gehucht net boven Dokkum.
Eind ’85 wint de groep, met een aantal eigen composities, de voorronde van een provinciaal popconcours te Dokkum. In de finale wordt WISH TO ESCAPE, ondanks luid protest uit het publiek, jammerlijk laatste. Toch worden de bandleden almaar fanatieker………….
Misschien wel daarom verlaat Sake begin ’86 de band. De overige vier leden besluiten geen nieuwe kracht aan te halen, zodat Peter nu alle gitaarpartijen voor zijn rekening neemt. In de zomer van dat jaar doet de band een zelf georganiseerd toertje langs diverse campings door het land. De optredens voor die toer worden verkregen doordat de bandleden lukraak uit een campingboek nummers gaan draaien, met de vraag of er belangstelling is voor een spectaculair optreden van de rockband WISH TO ESCAPE uit Friesland. Van elke twintig benaderde campinghouders hapt er misschien eentje toe, maar uiteindelijk rijdt de band wel twee weken in een gehuurde bus door Nederland en verzorgt optredens van Limburg tot Ameland.
April ’87 haakt Syb af. Hij heeft geen zin meer om zich volledig op de band te richten. Daarmee staan er meteen twee vacatures open: die van zanger en die van bassist. Na een chaotische periode van een aantal maanden, waarin zangers en bassisten komen en gaan, komt in juni ’87 SYTSE BROERSMA op auditie. Sytse blijkt DE bassist te zijn die Peter, Kees en Dikkie zoeken.
Als zich na een jaar nog altijd geen geschikte zanger heeft aangediend, benadert de band SYB VAN DER PLOEG nog maar eens. Die blijkt erg veel interesse in een terugkeer te hebben.
in de periode die volgt wisselen Syb en Sytse bijna per nummer van bas, zang en slaggitaar.
Eind ’88 worden er plannen gemaakt om een cd op te gaan nemen. Begin 1989 zit Wish to Escape te Lemmer in de Facesoundstudio om de cd: STRAIGHT FROM YOUR HEART eruit te persen. 21 oktober 1989 speelt de band tijdens de cd-presentatie voor een uitverkocht Bolwerk (500 man) te Dokkum……
1990 – 1995 Goldrush en De Kast
Als WISH TO ESCAPE in 1990 nog altijd meer in de oefenruimte zit dan dat er wordt opgetreden, besluit de groep om er nog een band naast op te richten, die met covers in het discothekencircuit gaat opereren. De tweede band – met dezelfde leden – gaat GOLDRUSH heten. Als men dan tegen het einde van 1990 in zee gaat met ‘Theaterbureau Hilversum’ van Piet van der Kolk, wordt het doel bereikt: dankzij Theo de Ridder, die boeker is voor het bureau, staat er nu iedere week minstens één optreden op de agenda. In no time speelt Goldrush door het hele land in discotheken met een, vooral, top-honderd- allertijden-achtig programma. Ook nummers van de op dat moment populaire stroming ‘Grunch’, worden dankbaar gecoverd.
Toch blijven de bandleden de ambitie houden, om met zelfgeschreven repertoire, landelijk door te breken. Piet van der Kolk, tevens een gelouterde manager in het Hilversumse wereldtje, is gecharmeerd van het Wish To Escape album uit ’89 en ziet wel potentie in de compositorische kwaliteiten van de jongens. Hij verzoekt de band het nummer ‘Learning to fly’ van Pink Floyd, om te bouwen naar een Nederlandstalig lied. Dit resulteert in het prachtige VISIOEN. Daarna volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Er komen meer Nederlandstalige nummers, producer Atti Bauw wordt ingeschakeld en platenmaatschappij CNR neemt de band onder contract. Bij de onderhandelingen worden de leden ondersteund door bandvriend Ruud de Graaf uit Heemstede.
De naam WISH TO ESCAPE is nu definitief verleden tijd, maar de naam GOLDRUSH blijft nog even een dubbelrol spelen met de nieuwe naam: THE CAST. Platenmaatschappij CNR ziet echter zoveel potentie in de groep dat men de bandleden verzoekt een Nederlandstalige naam aan te nemen. THE CAST wordt DE KAST ! In juli 1992 komt de eerste cd-single HET AVONTUUR uit. Dit levert op 5 juli het eerste televisie optreden op. Helemaal ‘live’ in het programma: ‘De Waterspiegel’.
In het radio 3 programma ‘De Avondspits’ van Frits Spits wordt het nummer uitgeroepen tot Plaat der Nederlanden, maar verder zal Het Avontuur geen potten breken.
In deze fase wordt De Kast nog steeds in plaats van Goldrush geboekt als coverband in discotheken. De leden besluiten door te gaan in dat circuit, totdat men ook daadwerkelijk iets bereikt heeft met het eigen werk. De prachtige cd single HET VUUR VAN DE LIEFDE gaat geruisloos voorbij, maar zal altijd een publiekslieveling blijven. Met de single MORGEN WORDT HET BETER gaat het een stuk beter. Voor het eerst worden een paar hitlijsten gehaald, met als hoogste notering, een 15de plaats in de tipparade van mei 1993.
Tevens komt de single op de platentiendaagse cd te staan van dat jaar. Het bescheiden succes van Morgen Wordt Het Beter zorgt er voor dat nu ook de naam GOLDRUSH niet meer gebruikt wordt.
Covers spelen blijft DE KAST nog wel, echter nu alleen nog maar in de Nederlandse taal. Eind 1993 komt de eerste complete cd: ALLES UIT DE KAST uit. Eind februari 1994 is het de beurt aan de vierde single: SATELLIET/VISIOEN. Aanvankelijk is het Visioen, opgedragen aan een overleden vriend van de band, dat de kar moet trekken, maar als Frits Spits dan lyrisch is over de B-kant Satelliet, wordt er snel een dubbele A-kant van de cd single gemaakt. Helpen doet het allemaal niet, want de twee Kast klassiekers komen niet verder dan een paar onbeduidende Nederlandstalige hitlijstjes. Toch groeit in ‘het wereldje’ de status van De Kast, en wordt de band steeds vaker voor grotere optredens gevraagd. Zo speelt men bijvoorbeeld in het voorprogramma van o.a. BB KING, STATUS QUO, MOTHERS FINEST en op een (verregend)festival met DE DIJK en HERMAN BROOD in Almkerk.
‘Alles Uit De Kast’ heeft geen landelijke doorbraak opgeleverd, dus worden er in mei 1994 plannen gemaakt voor een nieuw album. Na producer Atti Bauw, die een nogal Amerikaans geluid neerzette op het eerste album, wordt er nu gezocht naar een producer die zich meer bewezen heeft op het Nederlandstalige vlak. Oud -‘HET GOEDE DOEL’- voorman HENK TEMMING is meteen gecharmeerd van de band, maar nog voor de opnames beginnen krijgt drummer DIKKIE VISSER problemen met de te varen muzikale koers. Gezamenlijk en in vriendschappelijke sfeer wordt besloten dat Dikkie de band zal verlaten.
Tijdens een, door het KRO tv-programma ‘Wie o Wie’ gevolgde auditie, komt Harlinger drummer NICO OUTHUIJSE als winnaar uit de bus.
1995 – 2000 In Nije Dei
Begin ’95 worden er in de STU-STU-Studio van producer Henk Temming en technicus Sander van Herk, vier nieuwe nummers opgenomen met Nico achter de drumkit. IK MIS JE wordt de nieuwe single. Wederom is er enige radio aandacht, maar een stap verder komt de band er niet mee.
Omdat De Kast live nog steeds op Nederlandstalige successen van anderen teert, blijft de agenda goed gevuld staan. Dat is maar goed ook, want pas een half jaar na Ik Mis Je, zal er weer een poging ondernomen worden op het single vlak. Maatschappij CNR wil een landelijke doorbraak forceren met een song die voor het eerst niet geschreven is door De Kast zelf. Het is het van de Belg Ben Destrijcker afkomstige: EEN TEKEN VAN LEVEN
Dankzij Ruud van Dulkenraad, de A&R manager van de platenmaatschappij, blijft De Kast, ondanks enkele fusies waarbij diverse artiesten uit de stal verwijderd worden, haar contract behouden. Maar er dient op korte termijn wel succes geboekt te worden. Gelukkig lijkt Een Teken van Leven aan te slaan.
Radio Noordzee draait het lied iedere dag, waardoor ook andere zenders overstag gaan. Als De Kast dan ook nog in 1 week, drie keer op tv te bewonderen is, komt de band met Een Teken Van Leven, eind februari 1996, eindelijk de echte hitlijsten in.
In de Rabo Top 40 wordt een 31ste plaats behaald. Er wordt zelfs een heuse videoclip bij gemaakt, die vooral op de Friese televisie veel uitgezonden wordt. Het gevolg is dat er in Friesland een flinke hype rond de band ontstaat. Maar, waar er in het Noorden rijen mensen voor de ingang van uitverkochte feesttenten staan, blijft de rest van het land achter. Het spelen van covers is nu volledig afgezworen. De Kast is een volwaardige Nederrockband geworden.
Voor de opvolger van Een Teken Van Leven, het door Henk Temming geschreven RAAK wordt van te voren een videoclip gemaakt op de kermis in Sneek. Daarnaast wordt De Kast door cineast/regisseur Steven de Jong benaderd filmmuziek te schrijven voor zijn nieuwe productie ‘De Gouden Swipe’. Zo kan het dat er in september 1996 twee cd singles van De Kast nagenoeg tegelijk uitkomen: Het -‘Goede Doel’-achtige Raak, en het eerste Friestalige nummer van De Kast: IN NIJE DEI
Raak gaat meteen als een speer de hitlijsten in en zal uiteindelijk een tiende plaats in de Mega Top 50 behalen.
Van In Nije Dei worden, voornamelijk in Friesland, een paar duizend exemplaren verkocht. Eind ’96 is De Kast hot in de media en groeit zanger Syb langzaam uit tot een tiener idool.
Begin ’97 zijn in het Noorden alle optredens uitverkocht, maar ‘over de grens’ is dit nog niet het geval. De Kast is ondanks twee top 40 hits, nog steeds niet doorgedrongen tot het hele land. De twee singles die, na top 10 hit raak, verschijnen brengen daar geen verandering in. Zowel DE IDEALE VROUW als DROOM MAAR ZACHT behalen in het voorjaar van 1997 geen noemenswaardige hitnotering. Om de rest van Nederland te laten zien hoe populair De Kast in Friesland al is, worden er voorbereidingen getroffen om op 6 juni een heus stadionconcert te geven. Natuurlijk in het nieuwe ABE LENSTRA STADION van voetbalclub Heerenveen.
Kosten noch moeite worden gespaard om er een groots spektakel van te maken. Niet zonder risico, want als het mislukt zijn de jongens failliet. De organisatie ligt namelijk geheel in eigen handen. Op 6 juni beleven de leden van De Kast in een vol stadion het concert van hun leven.
De ‘live’ opnames worden afgemixt in de ‘VAN’ studio te Spakenburg. De bedoeling is om van het liedje ALS IK VLIEGEN KON een live cd-single te maken, maar al snel zijn zowel de band als platenmaatschappij CNR het er over eens, dat de opname van de B-kant IN NIJE DEI eigenlijk veel meer sfeer heeft. Zo worden op het laatste moment de A- en B-kant omgedraaid. Herman van der Velde van radio 1 is de eerste die het nummer oppikt. Als nog een paar zenders volgen komt IN NIJE DEI langzaam de tipparade binnen. Miljoenen mensen voor de buis zien De Kast het nummer spelen op de UITMARKT. Als dan ook nog de sfeervolle videoclip met live beelden uit het Abe Lenstra stadion, op clipzender TMF wordt vertoond, is het hek van de dam. Alle radio- en televisie stations vinden het prachtig dat voor het eerst in de geschiedenis een Friestalig lied een hit wordt. Op 20 september 1997 staat IN NIJE DEI op de 2de plaats in de top 40 en op de 3de plaats in de MEGA top 100. Ruim een half jaar lang zal de Friestalige song in de hitlijsten ‘wonen’. Door het succes van IN NIJE DEI komt het album NIETS TE VERLIEZEN dat al bijna een jaar rond zweeft in de onderste regionen van de cd top 100, nu als een speer op nummer 1 !
Uiteindelijk worden er bijna 200.000 exemplaren van het album verkocht en 73.000 exemplaren van de cd single van IN NIJE DEI. De band krijgt, onder de ogen van miljoenen kijkers, uit handen van Robert Ten Brink in zijn programma All You Need Is Love, een gouden cd.
Van Paul De Leeuw krijgt De Kast, na een optreden in diens talkshow, een gouden cd single. De platina cd wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse kerstborrel van CNR.
Omdat er geen rekening was gehouden met zoveel succes, was De Kast in augustus 1997, nog voor ‘In Nije Dei’ doorbrak, alweer de studio in gegaan om het derde album NOORDERZON op te nemen. Als IN NIJE DEI begin ’98 begint te zakken in de lijsten, wordt toch de eerste single van het nieuwe album eruit gegooid, in plaats van weer een nummer van het nog steeds populaire NIETS TE VERLIEZEN. In no time staat WOORDEN ZONDER WOORDEN, na RAAK wederom een compositie van ‘Kastsuccesproducer’ HENK TEMMING, hoog in de belangrijkste lijsten. Op 25 februari gaat De Kast per helikopter het land door, om de nieuwe cd NOORDERZON te promoten. Steeds wordt er een tussenlanding gemaakt om een prominent of bevriend artiest een exemplaar uit te reiken. De media volgt de tocht van de Friese helden op de voet. ’s Avonds op het slotfeest in schaatstempel THIALF te Heerenveen krijgt de band uit handen van schaatser Ids Postma een gouden cd. NOORDERZON heeft in 1 dag meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Binnen twee weken staat cd dan ook op de eerste plaats van de album lijsten. Ook met de single gaat het uitstekend. Op 7 maart 1998 staat WOORDEN ZONDER WOORDEN op 4 in zowel de Rabo top 40, als de Mega top 100.
De Kast heeft daarmee bewezen geen eendagsvlieg te zijn en behoort nu tot de gevestigde orde van de Nederlandse popscene. Alle bladen staan vol over de Friese band en ze zijn niet van de televisie en radio te branden. Ook wint De Kast allerlei prijzen dit jaar. Van Friese Popprijs tot RadioNoordzeester en van TMF-Award tot een EDISON voor beste liveband van Nederland. Op 5 mei is het de beurt aan De Kast om met een helikopter langs vijf podia in het land te reizen, en daar steeds een optreden van een half uur te verzorgen. Overal wordt de band door duizenden mensen verwelkomd met als hoogtepunt een slotoptreden voor zo’n 20.000 man in Assen. De Kast draagt hun nieuwe single ZO JONG op aan alle slachtoffers van zinloos geweld. Het nummer zal geen grote hit worden, maar komt toch op de 24ste plaats. De winst van de single gaat naar de stichting slachtofferhulp.
In de zomer van ’98 worden voorbereidingen getroffen voor een nieuw MEGA concert. Op het strand van Lemmer wordt een soort van Arena gebouwd. 20.000 mensen kijken op 21 augustus, ondanks het continu dreigende weer, naar een spetterende show van De Kast met gastoptredens van o.a.: Skik, Acda en de Munnik, Paul de Leeuw en Marco Borsato. De bijbehorende single ELTSE GRINS FOARBY betekent de vierde top tien hit voor de Friezen.
De Kasttrein is niet meer te stoppen. Eind ’98 komt de cd DE KAST LIVE op de markt met een live registratie van het concert in Lemmer. Een samenvatting van de meest spektaculaire beelden van het Lemmergebeuren, wordt verwerkt in de videoclip van alweer de volgende single: BLINDELINGS. Bij de radio en tv lijken ze de Kasttrein niet meer bij te kunnen benen en veel Airplay is BLINDELINGS dan ook niet gegund. Het nummer staat slechts 3 weken in de lijsten en behaald niet meer dan een 32ste plaats. Zou Nederland een beetje Kastmoe zijn?
Begin 1999 wordt duidelijk dat de fans in ieder geval nog niet Kastmoe zijn. Op 30 en 31 januari is het Rotterdamse AHOY twee keer uitverkocht. De eerste avond treedt De Kast op voor 7.000 verstandelijk gehandicapten. Tijdens de tweede avond krijgt de band het voor elkaar om HET GOEDE DOEL voor het eerst, sinds de breuk tussen Henk Temming en Henk Westbroek jaren eerder, weer op een podium samen te laten spelen. Het album ‘De Kast Live’ verkoopt meer dan 50.000 exemplaren en dus krijgen de Kastboys op de laatste AHOY-avond de zoveelste gouden plaat uitgereikt. En opnieuw scoort De Kast een top tien hit. Dit keer met het door Han Kooreneef (tekstdichter van o.a. Marco Borsato) geschreven IN DE WOLKEN.
De rest van het voorjaar wordt gebruikt om alweer het vierde studio album ONVOORSPELBAAR op te nemen. Tussen de opnames door vliegt de band van radio-interview naar tv-optreden en neemt wederom een TMF-AWARD voor beste liveband van Nederland in ontvangst. Voor de cd-presentatie van ‘Onvoorspelbaar’ regelt de band een BLIND DATE met de fans. Op 3 juli rijden ruim zeventig bussen naar een geheime plek ergens in Nederland. Onder grote media-aandacht komt de stoet uiteindelijk bij studio 22 op het Mediapark in Hilversum aan. Zelfs het filenieuws wordt gehaald. De single ONVOORSTELBAAR en de grappige videoclip krijgen aanmerkelijk minder aandacht dan het album. Vooral radio 3 en clipzender TMF lijken het een beetje gehad te hebben met de Friese band. Niet geheel onbegrijpelijk, want het hoge tempo waarin De Kast opereert, is nauwelijks meer voor iemand bij te benen. Single na single, album na album, stunt op stunt. Maar goed, het publiek beslist opnieuw anders en de cd ONVOORSPELBAAR belandt dan ook gewoon weer op de eerste plaats van de albumlijsten. Uiteindelijk gaan er meer dan tachtigduizend exemplaren van over de toonbank, zodat er weer gouden en platina cd’s uitgereikt kunnen worden.
De Herman van Veen film “Nachtvlinder” met een uitermate korte rol van Syb van der Ploeg, gaat ten onder aan slechte kritieken en ook de Friese(?)titeltrack YN MYN TINZEN, uitgevoerd door De Kast, gooit geen hoge ogen.
Tijdens het NIGHT OF THE PROMS-concert van ’99 is De Kast surprice-act en staat zodoende twee dagen op een podium met wereldsterren als: John Miles, Zucchero en Status Quo.
Rond de kerst van 1999 perst De Kast er met HART VAN MIJN GEVOEL nog maar weer eens een top tien hit uit. Het is de vijfde single van de cd Onvoorspelbaar. En de Kasttrein dendert maar door! Kan het nog groter?
2000 – 2002 3x Gelredome
Het kan NOG groter. Op 8 en 9 januari van het jaar 2000 geeft De Kast, in HET GELREDOME in Arnhem, drie concerten voor in totaal 94.000 bezoekers. Het is net als bij Het Abe Lenstra stadion, De Lemmerbeach Arena en de Ahoy-concerten wederom een grote show met orkest en gasten. O.a. City To City, Henk Westbroek, Han van Eijk, Kayak en Marco Borsato zijn surprice-acts in het programma. Een registratie hiervan, de dubbel cd 3xGELREDOME, is het eerste wapenfijt van het kersverse nieuwe, onafhankelijke platenlabel, waar De Kast begin 2000 mee verder gaat. Het nieuwe bedrijf, dat PROACTS heet, is een initiatief van Klaas de Jong, manager van De Kast, en Hans de Boer, voormalig marketingmanager van platenmaatschappij Arcade.
In mei vertrekt De Kast voor tien dagen naar ZUID-AFRIKA, om daar een televisie documentaire te maken voor het Wereld Natuur Fonds. Terwijl de band in Afrika zit vindt in Nederland de vuurwerkramp in Enschede plaats. Daardoor worden de ledenwervingsweek van het WNF, en dus ook de Kastdocu en de bijbehorende single LEVEN EN LATEN LEVEN, verplaatst naar het najaar.
Nu is er ruimte voor de andere single van De Kast, die nog in het vat zit: WA’T IK BIN, geschreven voor de nieuwe friese speelfilm DE FUKE van Steven de Jong. Het duet met de friese musical-ster Maaike Schuurmans, haalt de tiende plaats van de Mega Top 100.
Ondertussen beginnen de voorbereidingen voor negen concerten in een circustent in de zomer van 2000. In juli vindt er in Friesland namelijk een grote reünie plaats voor alle Friezen uit de hele wereld. De Kast voert, samen met Rients Gratama, Maaike Schuurmans en Piter Wilkens, drie weken lang de theatershow SIMMERTIME op voor al die, voor even teruggekeerde, Noorderlingen. Het wordt een enorm succes. Alle shows zijn snel uitverkocht en de reacties zijn overweldigend. De cd van SIMMERTIME wordt zelfs de eerste Friestalige cd uit de geschiedenis, die de Gouden status (40.000 ) behaalt. Ook SIMMERTIME II verkoopt goed.
In september komt dan alsnog de Afrika-documentaire op het scherm en wordt de promotiesingle LEVEN EN LATEN LEVEN uitgebracht. Meer dan een 28ste plaats in de Mega Top 100 zit er echter niet in.
In het najaar van 2000 begint De Kast met de opnames van een nieuwe cd. Daarvoor strijkt de band in de riante woonboerderij van commissaris van de koningin Ed Nijpels neer. In ruim vier weken worden daar de liedjes voor de akoestische cd MET ANDERE OGEN opgenomen.
Op twee songs van dat album levert de Amerikaanse band Venice een vocale bijdrage.
Begin 2001 dient de zoveelste Kaststunt zich aan. Voor het eerst gaat de band een THEATERTOER doen. De aftrap voor die toer wordt gegeven in het Arnhemse GELREDOME. De thuisbasis van voetbalclub Vitesse wordt omgetoverd tot een reuzen theater. Samen met de band VENICE verzorgt De Kast een Megaintiem concert, dat tevens de cd-presentatie is voor het, speciaal voor de theatertoer geschreven album, MET ANDERE OGEN.
En dan gaat het mis. Voor het eerst na de vele succes jaren komt De Kast negatief in het nieuws. Twee Groningers maken onder de naam SLIMME SCHEMER EN TIDO, een parodie op een nummer van de Amerikaanse rapper Eminem. De tekst gaat over Kastzanger Syb, die achtervolgd wordt door fan Jelle en zijn cavia genaamd Sybje. Manager de Jong en Syb van der Ploeg zien er de lol niet van in en stappen naar de rechter om te verhinderen, dat het nummer, dat aanvankelijk alleen via internet verspreid wordt, ook daadwerkelijk in de handel komt. In plaats dat het nieuwe album ‘Met Andere Ogen’ de aandacht krijgt die het verdient, valt nu heel Nederland over die kinderachtige jongens van De Kast, die niet tegen een geintje kunnen.
In hoeverre het meegespeeld heeft is niet na te gaan, maar de verkoopcijfers van ‘Met Andere Ogen’ vallen tegen en na drie nummer 1 albums komt De Kast nu niet verder dan een zesde plaats in de album top 100.
De theatertoer is echter een succes. In drie maanden tijd worden 53 theaters afgewerkt. Nagenoeg allemaal uitverkocht. De eerste single van het album Met Andere Ogen is het friestalige MOARN SIL DE SINNE SKINE. De radio draait het plaatje redelijk, maar verkocht wordt de single nauwelijks. Ook de ballade ZONDER REDEN ondergaat dat lot.
Om te proberen De Kast een moderner geluid te geven worden vier nummers opnieuw opgenomen in de studio van het beroemde producersduo FLUITSMA EN VAN TIJN. ‘De Ideale Vrouw’ , een oudje van het album ‘Niet Te Verliezen’ is bedoeld om nu eindelijk ook eens de Belgische markt te veroveren. Ondanks een optreden voor veel meegereisde fans, op een groot festival in Leuven, zal De Kast hier andermaal niet in slagen.
Het andere, door Fluitsma en Van Tijn ‘opgepoetste’ Kastnummer is het van ‘Met Andere Ogen’ afkomstige ALLES VAN MIJ
De blitse videoclip met pikante beelden van meisjes op een tennisbaan heeft niets met de tekst van het liedje van doen, maar heeft wel tot gevolg dat De Kast sinds tijden weer eens op clipzender TMF wordt waargenomen. Een grote hit wordt het vrolijke Alles Van Mij echter niet.
In juli organiseerd ProActs een nieuw festival op het strand van Lemmer. Op dit LEMMERBEACH festival doet ook Hippiegod David Crosby met zijn band een optreden.
In het najaar van 2001 is het rustig rond De Kast. De puf is er wat uit. Er liggen nog drie Fluitsma En Van Tijn bewerkingen, maar de overtuiging dat het ombouwen van oude nummers een goed idee was, is niet meer bij iedereen aanwezig. In november wordt dan toch maar HETERE VUREN als volgende single uitgebracht. Ondanks dat dit nummer ‘live’ al jaren een publiekslieveling is, wordt de single nauwelijks opgemerkt.
Eind november speelt De Kast ter gelegenheid van het uitkomen van de verzamel cd KASTKRAKERS in de HEINEKENMUSICHAL in Amsterdam en in schaatshal THIALF te Heerenveen.
En dan is de koek nog niet op voor 2001, want nog geen week later staat de band drie avonden achter elkaar op de, door ProActs georganiseerde, FRYSKE STJERREJUN. Deze gala-avond met louter friese artiesten vind wederom plaats in Thialf.
Maar binnen BV De Kast broeit het. Als je zo’n hoog tempo hanteert, moet alles binnen de organisatie goed zitten, en dat doet het niet meer….
Om iedereen er vast aan te laten wennen maakt De Kast al begin 2002 bekend, dat de band vanaf november een SABATICAL YEAR zal houden. Het had dan ook geen mooier moment kunnen zijn voor De Kast om een GOUDEN HARP in ontvangst te mogen nemen. Eind februari krijgt de band deze hoge onderscheiding uit handen van Jan Douwe Kroeske, voor hun verdienste binnen de Nederlandse ‘lichte muziek’.
De contracten voor 2002 zullen nog gewoon worden nageleefd, dus de tweede THEATERTOER is op dat tijdstip al in volle gang.
Als eind april de laatste theaters zijn afgewerkt, volgen er nog wat feesttent-optredens, maar veel is het allemaal niet meer. Zo pruttelt het wat door de zomer heen.
In de herfst van 2002 blijken Syb en Nico verregaande plannen te hebben met hun, naast De Kast opgerichte, Engelstalige band SPANNER. De overige drie leden trekken daaruit de conclusie dat het dan met De Kast niets meer wordt en besluiten uiteindelijk door te gaan zonder zanger Syb en drummer Nico.
Als het bericht, dat Syb de band zal verlaten, naar buiten wordt gebracht, heeft voor een dag heel Nederland het weer eens over De Kast. Twee vacatures staan nu open. Al snel melden zich de eerste drummers, maar de charismatische zanger Syb opvolgen, is een heel ander verhaal.
Eind november wordt de tweede editie van de FRYSKE STJERREJUN in Thialf Heerenveen, het afscheid van Friesland voor De Kast in deze samenstelling. Op de Friese gala-avond treden ook o.a. Anneke Douma, Twarres en singer songwriter JAN TEKSTRA op. Na de twee avonden in Thialf is het de naam van Jan Tekstra die steeds vaker valt, als het over de opvolging van Syb gaat.
Het afscheid van de rest van Nederland vindt plaats op 21 december in de ARENA AMPHI in Amsterdam. Nog één keer spelen de vijf leden, waarvan het grootste gedeelte al ruim 17 jaar bij elkaar is, de sterren van de hemel voor hun trouwste fans.
Na de 21ste benadert Jan Tekstra de overgebleven leden van De Kast. Hij is aan het denken gezet door de vele mailtjes, die hij na de Stjerrejun van fans van De Kast kreeg. Die vinden dat HIJ de nieuwe zanger moet worden. Jan verraadt aan Peter, Sytse en Kees, dat hij dat eigenlijk wel een heel erg leuk idee vindt. Een afspraak wordt gemaakt….
2003 – 2004 De nije Kast
Half januari komt er een persbericht naar buiten dat het inderdaad ex Marco Borsato-gitarist JAN TEKSTRA is geworden die het vaandel van Syb van der Ploeg zal gaan overnemen. Jan beschikt over een krachtige en soulvolle stem, die volgens de overgebleven Kastleden uitermate geschikt is, om een eigen draai te kunnen gaan geven aan zowel het oude, als het nieuwe repertoire. Een zeer prettige bijkomstigheid is dat Jan Tekstra ook de Friese taal machtig is. Tekstra, die als componist/tekstdichter verantwoordelijk is voor een aantal grote hits van Marco Borsato, wil na jaren in de schaduw van anderen te hebben gestaan, het nu ook wel eens in het volle licht proberen. Daarnaast vindt de zanger/gitarist het geweldig dat hij nu niet meer in eenzaamheid door muziekland hoeft te trekken, maar alles samen kan doen in een hechte band.
Nu de nieuwe zanger bekend is, stromen de aanmeldingen van drummers al maar sneller binnen. Uiteindelijk solliciteren er zo’n zestig slagwerkers, alleen al uit Friesland, naar de lege plek op de drumkruk, die Nico Outhuijse heeft achtergelaten. Op 23 en 24 januari vinden er twee auditie dagen plaats met 18 uitgeselecteerde drummers. Daaronder bevindt zich ook een drummer die niet uit Friesland komt, maar graag bereid is daar naartoe te verhuizen. Als hij de job mocht krijgen tenminste. Het is FOKKE DE JONG die op dat moment bezig is aan de laatste theateroptredens van de achterhoekse formatie NORMAAL. Fokke is bij Normaal duidelijk de jongste en zijn ambities stroken na veertien jaar niet meer met de andere leden. Terwijl de rest van de band een beetje aan het afbouwen is, wil Fokke het liefst nog zoveel mogelijk ‘on the road’ zijn. Mede omdat de Jong oorspronkelijk uit het noorden van het land afkomstig is, denkt hij dat De Kast de ideale band is, om een vervolg te geven aan zijn muzikale carrière. Aan het einde van de twee lange auditie dagen, vinden de vier leden van de ‘nije Kast’, zoals ze in de volksmond al genoemd worden, dat Fokke de Jong de band weer compleet moet maken.
Daarmee is De Kast echter nog verre van operationeel. Zowel Jan Tekstra als Fokke de Jong zijn door de media en de fans enthousiast ontvangen maar het, nog niet uitgegeten, verleden blijft de band achtervolgen. Berichten omtrent de slechte verhouding tussen de ‘oude’ Kast en diens toenmalige manager Klaas de Jong, werpen ook een negatieve schaduw over de enthousiaste nieuwe formatie. Het verleden en heden van de band lopen zodanig door elkaar, dat menigeen al snel de draad kwijt raakt.
Tot aan de zomer repeteert de nieuwe Kast bijna dagelijks om maar zo snel mogelijk weer het podium op te kunnen. Op 14 juni 2003 is het zo ver. In het Zuid-Friese plaatsje RIIS bevindt zich een openluchttheater, ‘DE TEATERTÛN’ geheten. Voor 1200 nieuwgierige bezoekers geeft De Kast daar een spetterend openingsconcert.
De cd-single ‘REIS NEI DE SINNE’ , die op dat moment al een maand uit is, wordt Paradeplaat op radio 2 en behaalt de 50ste plaats in de Mega top 50. Een leuk begin!
De opnames van de nieuwe cd vinden wederom plaats bij producer Henk Temming. Temming ziet de band nog steeds zitten en gaat mee in het nieuwe avontuur door zijn studio beschikbaar te stellen.
De afwikkelingen van De ‘oude’ Kast zijn echter nog immer een storende factor voor de nieuwe bezetting. Tevens loopt de band continu op tegen onwetendheid en vooroordelen. Veel mensen weten niet dat De Kast nog bestaat. Anderen willen niet dat De Kast nog bestaat. Vooral de nieuwe leden Jan Tekstra en Fokke De Jong worden moe van het vergelijken met het verleden. Het is immers een nieuwe band. Daarom wordt besloten De Kast voorlopig De ‘Nije’ Kast te noemen.
Begin november komt de nieuwe cd, getiteld ‘DE NIJE KAST’ uit. De DVD ‘LIVE IN RIIS’ is alleen bij de merchandise-stand tijdens concerten van de band te koop.
De single ‘PURE LUST’ gaat geruisloos voorbij.
Ook met de boekingen lijkt het aanvankelijk treurig gesteld, maar als de band haar prijs voor een optreden verlaagt, begint de agenda voor de eerste maanden van 2004 aardig vol te lopen. De Kast is terug bij af!
Begin 2004 heeft zanger Jan Tekstra het nog altijd moeilijk met de aanhoudende vergelijkingen met het succes van de ‘oude’ Kast. Ondanks de goede kritieken op de cd en de concerten, kunnen vooral in Friesland het publiek en de media de nieuwe bezetting maar slecht accepteren.
Het onvermijdelijke gebeurt en Jan wil dan ook niet meer verder als zanger van De Kast. De overige leden zien het niet zitten opnieuw een ‘frontman’ te zoeken en besluiten gezamenlijk dat het concert op 4 juli in de Teatertûn in het Friese Riis, waar een jaar eerder het avontuur van De ‘Nije’ Kast begon, nu het slotakkoord gaat worden. Van Riis tot Riis. Betekent dit het definitieve einde van De Kast?
Nee! In 2006 benaderd zanger Syb alle leden met de vraag of zij trek hebben in een grootse reünie tijdens de ‘Fryske Musicnight’ in het Fec in Leeuwarden. Er komen zo’n 8000 bezoekers op af waarna Syb van der Ploeg, Peter van der Ploeg, Sytse Broersma, Nico Outhuijse en Kees Bode besluiten weer vaker onder de naam De Kast te gaan optreden.
(wordt vervolgd…)