“ Vanwege het 20 jarig bestaan van waarneming.nl werd mij als 'grootverbruiker' gevraagd een interview te doen: zie https://nos.nl/regio/friesland/artikel/552221-al-20-jaar-vogels-melden-online-de-kast-toetsenist-kees-bode-doet-fanatiek-mee ”
Datum: 27 juli 2021
Een Dwergaalscholver had ik in diverse buitenland al een paar maal waargenomen.
In Nederland is het een zeer zeldzame verschijning met slechts 7 eerdere waarnemingen.
Van die zeven waren er maar enkele ‘twitchbaar’ (te bezoeken)
Als je gaat twitchen weet je nooit of dat succesvol af zal lopen. Soms zit je meer dan 2 uur in de auto, maar is de vogel al gevlogen.
Als er een zeldzaamheid in ons land wordt gemeld, zit ik iedere keer weer met dezelfde dilemma’s.
Zal ik gaan, of niet? Zal ik nu gaan, of morgen? Ga ik dan zo vroeg mogelijk, of wacht ik tot de vogel weer gezien wordt?
Op 26 juli j.l. kon ik mij niet meer bedwingen. Een Dwergaalscholver werd al enkele weken op verschillende plaatsen rond Houten gespot.
Dit was weer zo’n twitch die eigenlijk te makkelijk ging. Alsof je naar de dierentuin gaat, het juiste hok opzoekt en, ja hoor, daar zit ie.
Het mooiste is altijd als je aankomt en de vogel is net uit beeld. Na een uurtje wanhopig wachten op, wat jij denkt dat de meest kansrijke locatie is en je het bijna besluit op te geven, komt de vogel alsnog, van uit het niets, aangevlogen.
Maar dat is natuurlijk het mooiste scenario, …achteraf!
Onderweg naar je nieuwe soort hoop je dat het zo zal gaan zoals bij deze mini Aalscholver.
Al vanuit de auto zag ik, in de verte, andere vogelaars staan, zodat ik niet hoefde te zoeken naar de juiste locatie. Vijf minuten later stond ik naar een Dwergaalscholver te gluren, die mooi zat te poseren op redelijke afstand.