“ Vanwege het 20 jarig bestaan van waarneming.nl werd mij als 'grootverbruiker' gevraagd een interview te doen: zie https://nos.nl/regio/friesland/artikel/552221-al-20-jaar-vogels-melden-online-de-kast-toetsenist-kees-bode-doet-fanatiek-mee ”
Datum: 20 september 2016
Mijn laatste nieuwe soort was de Baardgrasmus van 18 april. Het werd dus hoog tijd dat ik weer een ‘lifer’ kon aantekenen. Niet dat er geen goede soorten voorbij kwamen, maar die zaten te ver weg van mijn huis, of waren te kort aanwezig. Het blijft frustrerend om een potentiële nieuwe vogel op mijn lijst te moeten laten schieten vanwege tijdsgebrek.
Tussen april en september nam ik nog wel wat redelijk zeldzame soorten waar zoals de Zwarte Ibis, een paar Roodpootvalken, wat Gestreepte Strandlopers, Grauwe Franjepoten, Zeearenden en een late Ijseend, maar een echte zeldzaamheid bij mij in de buurt dook pas eind augustus op. Pas voor de tweede keer zag ik een Citroenkwikstaart. Na het adulte exemplaar van vorig jaar op Texel, bevond zich nu een Juveniele vogel in het Jaap Deensgat (Lauwersmeer)
21-08 Citroenkwikstaart (juveniel)
Voor een nieuwe ‘lifer’ moest ik wachten tot september. De juveniele Bairds Strandloper in de Ezumakeeg (Lauwersmeer) was een zeer knappe ontdekking van Martijn Bot. Bij strandlopertjes van dit formaat gaat het vaak om kleine details en deze Noord Amerikaan pik je er niet zo maar even uit, als je er niet op bedacht bent. Op 17 september had ik de vogel vrij snel in beeld, maar te ver weg om een bewijsplaatje te schieten. In de ochtend van de 19de had ik geluk. Ik vond, wederom na een korte scan met mijn telescoop, de vogel vlak voor de hut in het zuidelijke deel van de Ezumakeeg.
Vanuit de hut was de Bairds Strandloper prachtig te zien en te fotograferen.
Bairds Strandloper (klik voor vergroting)
Bairds Strandloper (klik voor vergroting)
Voor meer foto’s, zie mijn waarneming.nl (link op mijn homepage)